Randers kommune, Bjerregrav Skole, 2A, Hanne S. Fast

Projektet har fået tildelt en delt 1. plads i kategorien 2. – 3. klasse

 

Projektet er et rigtig flot og gennemarbejdet forløb, med tydelig fokus på Mikroforske- metoden. Der benyttes gode, nytænkte undersøgelsesmetoder i rigtig, rigtig god sammenhæng med elevernes hypoteser, og solide konklusioner i god sammenhæng med resultaterne af elevernes undersøgelser.

I projektet er der rigtig god elevinddragelse og en fantastisk stilladsering, undervisningen veksler meget sikkert mellem at være struktureret, guidet og åben. Der er en klar oplevelse af, at eleverne hele tiden er inddraget og kan træffe egne valg, og at eleverne samtidig oplever processen som ’lærer- faciliteret’ og ikke ‘lærer-styret’.

Forløbet starter op med rigtig god undren rammesat i forhold til dyrenes levesteder. Undringsspørgsmålene bliver guidede ved brug af en afstemning, meget motiverende måde at udvælge de tre fordybelsesspørgsmål på. At der sættes tid af til endnu en omgang undren, ud fra de tre valgte fordybelsesspørgsmål, gør forløbet endnu mere inddragende, og sikrer at alle elever motiveres af de tre fordybelsesspørgsmål.

Der udvikles og benyttes meget relevante og nytænkte undersøgelsesmetoder, herunder research (Danske Dyr samt tegneserie), observationer (net, tråd ud af numse, æder bytte), samt eksperimenter (sort karton i terrarie, mel og karton edderkoppespind)). Der er en rigtig god sammenhæng mellem elevernes undringsspørgsmål, deres hypoteser og selve undersøgelserne. Endvidere er der en rigtig god sammenhæng mellem resultaterne af undersøgelserne og selve konklusionerne og en rigtig god opsamling af undersøgelserne.

At forløbet også indeholder elementer af bevægelse (eleverne arbejder i skolegården med spind mm.) og er tværfagligt (Billedkunst) højner kun kvaliteten, og det afspejles tydeligt i produkterne fra billedkunst, at eleverne har forstået hvordan et edderkoppespind bygges op. Disse plancher udgør et rigtig godt eksempel på modelleringskompetencen, som således kommer i brug i et andet fag end naturfagene.

‘Fortæl det videre’ løses eksemplarisk. Det er tydeligt, at eleverne selv har produceret hvad de vil vise i deres værksteder, og at de har forstået, hvad de viser frem. Det er stærkt, at det ikke kun er plancher mm., men at eleverne også præsenterer deres undersøgelser (fx karton med mel af edderkoppespind) samt levende edderkopper i lup. Yderligere formidling ved udstilling på biblioteket er endnu et stærkt formidlingsgreb.

Projektet er eksemplarisk og meget inspirerende, et flot, flot eksempel på naturfagsundervisning af meget høj kvalitet. Stort tillykke til de involverede lærere og elever.

 

Se rapporten ved at klikke på billedet.