Mikroforsker – et nyt element i Krible Krable

Mikroforsker er både en metode og en landsdækkende naturvidenskabelig børnekonkurrence for elever i indskolingen – 0. – 3. klasse. Begge dele er stærkt inspireret af NysgjerrigPer, som har kørt siden 1990 i Norge. Læs mere om NysgjerrigPer

Det særlige ved den danske version er, at vi tager udgangspunkt i Krible Krable Universet, når børnene skal finde på ting at undre sig over.

Og konkurrencen henvender sig til de mindste elever i grundskolen.

Mikroforsker Metoden

For at forske med Mikroforsker metoden skal man starte med at tage på en Krible Krable oplevelsestur. Gerne med den lokale naturvejleder.

Og fra denne oplevelse, arbejder eleverne sig gennem disse 6 trin.

  • Jeg undrer mig over
  • Hvorfor er det sådan
  • Læg en plan
  • Hent oplysninger
  • Vi har fundet ud af dette
  • Fortæl det til andre

Konkurrencen

I 2020 kan alle 0. – 3. klasser i Danmark tilmelde sig den landsdækkende naturvidenskabelig børnekonkurrence. Målet med konkurrencen er, at få de yngste elever til at undersøge og udforske det der undrer dem i Krible Krable universet, ved hjælp af en videnskabelig og projektbaseret arbejdsmetode. Konkurrencen løber fra skolestart til efterårsferien. Klasserne deltager i konkurrencen når de har afleveret en rapport inden udgangen af oktober.

Pilotprojekt 2019

Siden skolestart august 2019 har 24 naturvejledere sammen med lokale klasser og deres lærer arbejdet sig igennem Mikroforskermetoden og udviklet deres egen små forskningsforløb om Krible Krable dyr. Det er der kommet mange flotte rapporter ud af. Vi har valgt tre vindere, som har arbejdet særlig flot med de 6 trin og formidlingen af deres arbejde i rapporten.

  1. pladsen går til 2. klasserne på Egebæk-Hviding, Ribe.
  2. pladsen går til 0.a Molsskolen, Knebel
  3. pladsen går til 3. D Lille Næstved Skole, Næstved

Se rapporterne her